16 Haziran 2011 Perşembe

Guus Hiddink-Kişilik Bölünmesi

Dan Brennan, Hiddink'in Rusya'dan Chelsea'ye geçişi sırasında yaşananları kaleme almış. Onun yazısından çeviridir.
Rusya Milli Takımı’nın menajeri Guus Hiddink, artık Chelsea’de de işlerin başına geçti, Dan Brennan da bunun sadece geçici bir iş olduğu söylenmesinin ardından Rusya’daki endişeleri yansıtıyor.

Eğer Guus Hiddink Chelsea'nin sezon içindeki performansını çarpıcı bir şekilde yükseltirse, Rusya'dan sevinç nidaları beklemeyin. Hollandalı’nın ulusal takım direktörlüğüyle Stamford Bridge'deki geçici işi birleştirme kararı bir istifa bunalımı olarak tarif edilebilir.


Rus gazetesi Sport Express’in muhabiri Igor Rabiner "Rusya'daki tepki çok hoş değil” diyerek teyit ediyordu. Oleg Romantsev’den Valery Gazzaev’e kadar aynı anda hem ulusal takımda hem de kulüp takımında başrolü üstlenenler sayesinde bu hususta oldukça fazla tecrübemiz var ve bunlar hiç de iyi sonuçlanmadı. Her ne kadar onlar Rusya Ligi’nden bir kulüp çalıştırırken ulusal takımı idare etseler de asıl problem oyuncu seçimlerinde objektif olamamaktı. Guus, ne kadar çok isterse istesin Chelsea kadrosundan kendi takımına oyuncu seçemeyecektir.

Hiddink’in işaret ettiği nokta ise 2006’da hem PSV hem de Avustralya’yı birlikte çalıştırması ve sonuçta elde edilen başarıdır. Ancak başarıdaki yarı hissenin de Hollanda’yı "Avrupalı" Socceroos’un(Avustralya Milli Futbol Takımı’nın takma adı) idman sahası olarak kullanmasına ait olduğunu kabul ediyordu. Guus Chelsea’deki görevi futbol sevdası için kabul ettiğini iddia ediyor. Bu işi sadece maddiyat için kabul ettiğini öne sürmek doğru olmaz tabii çünkü Şampiyonlar Ligi ve üst düzey oyuncularla her gün birlikte olmak bir biçimde kararındaki en büyük paya da sahip olabilir lakin gerçek şu ki paranın bu işteki rolü yadsınamayacak ölçüdedir. Takımın iki numaralı adamı Igor Korneev bile bu gibi işlerde finansal faktörün başı çektiğinin gizli bir şey olmadığı itirafında bulunuyordu. Bununla birlikte bu şartlar altında en akıllıca adımın da atıldığını belirtiyordu.
Kağıt üzerinde Guus, Rusya Futbol Birliği’nin(RFU) bir çalışanı ama defakto patron Roman Abramovich’in Hiddink daha Londra’ya gelmeden kendisinin masraflarını üstlendiği biliniyordu. Şimdi ise Abramovich iki farklı kaynaktan ödeme yapacak. Hiddink RFU’dan yıllık 6.3 milyon sterlin alıyor ama 3.2 milyon sterlinden fazlası Abramovich’in destekçisi olduğu Ulusal Futbol Akademesi(NFA) tarafından karşılanıyor. Aslında NFA’in yıllık ücretin tamamını karşılayacağı bekleniyordu ancak Rusya Futbol Birliği ile yaşanan gerginlik bunu engelledi. Bu sebepten dolayı bütçe dengesini sağlamak için kaynak yaratma işi RFU’nun tepesindeki Rusya Spor Bakanı Vitaliy Mutko’ya kaldı Rus ekonomisinin zirveden dibe doğru seyir halinde olduğu bir dönemde bu oldukça zordu. Abramovich’in aksine RFU kendini Hiddink’e ödeme yapmada güçlük çeken ve söz geçiremeyen bir pozisyonda buldu. Mutko da kendisini hedef alan halk ve medya eleştirilerinin yönünü değiştirmek için son bir çabayla Hiddink’in sözleşmesindeki bir maddeyi belirtti. Buna göre eğer bir kulüp makul öneriyle gelirse, Hiddink kulüp takımı da çalıştırabilecekti hatta Hiddink’in Chelsea’de her gün idmana çıkmasının Rusya’nın işine geleceğini açıkladı çünkü böylelikle takım toplandığında hoca da zinde olabilecekti. Şakayla karışık olarak takımı Dünya Kupası’na götürmesi halinde telefonla bile taktik vermesinden mutlu olacağını belirtti.
Ruslar için en büyük endişe elemelerde başarılı olmak hususundadır. Bu bağlamda, en azından, maç takvimi Hiddink’iin işine yaramalıdır zira içinde bulunduğumuz an ile Chelsa’nin son maçı arasında gruptaki diğer takımlara göre zayıf rakipler olan Azerbaycan ve Liechtenstein ile oynanacak; bu da altı puan demektir. İki karşılaşma için 23 Mart’ta Moskova’ya uçması yeterli olacaktır. Daha zorlu takvim ise Mayıs sonunda karşısına çıkacak. Grup maçında Finlandiya ile mücadele ettikten sonra Wembley’e hazırlık maçı için gelecekler ama takvim Chelsea’nin sezon sonuna denk gelmektedir. Bu arada iki yardımcısını vekil bırakıyor. Igor Korneev ve Alexander Borodiuk, her ihtimale karşı, oyuncuların form durumlarını takip edecekler. Üstelik Hiddink de artık Arshavin ve Pavlyuchenko gibi iki anahtar oyuncusunun form durumlarını yakından takip edebilecek. Rusya kaptanı Arshavin’in Hiddink'in Londra’da kendi aralarına katılacak olması hakkında bazı çekinceleri var çünkü bunun aynı zamanda Rusya’dan kopuşun ilk basamağı olma ihtimali kendisini korkutuyor: “Benim için önemli olan ulusal takımı bırakmamasıdır. Eğer ayrılırsa, yerine hiçbir aday düşünemiyorum. Bir yandan Guus ile iyi ilişkilerim var ve bu yüzden başarılı olmamasını dileyemem. Diğer taraftan Chelsea ezeli rakibimiz ve işinin Londra'da iyi gittiğini düşünürsek buradaki ikamet süresini uzatabilir; onu kaybetmeyi göze alamayız."
Hiddink'in Rusya'daki konumu kendisini medya ve halk eleştirisinden uzak tutacak bir seviyede ama yine de taç çizgisinde! ellerindeki sivri çubuklarla harekete geçmeye hazır bir grubun olduğu da aşikar.
Yabancı bir antrenöre teslim edilmiş bir ulusal takım çoğu Rus teknik adamda yara açmışken bir de milli göreve yarı-zamanlı iş olarak bakılması yaraya tuz dökmekten başka bir şey değil. Eski Krylia Sovietov antrenörü Gadzhi Gadzhiev, Hiddink'in sihirbaz değil sadece iyi bir profesyonel olduğunu belirterek sözlerini şöyle tamamladı:
-Bu onun becerileriyle ilgili bir şey değil. Önceden sadece Rusya'ya odaklanıyorken bundan sonra kendini ikiye bölmek zorunda kalacak çünkü hiçbir takıma yeterince konsantre olamayacak. İşleri birleştirmesine karşıyım. Dünya'nın önde gelen ülkeleri İspanya, İngiltere, İtalya, Almanya, Fransa'ya bir bakın; onların böyle bir şeye izin verebileceklerini düşünebiliyor musunuz?

Mutko bile Gadhziev'in son sözlerine itiraz edemezdi.

Bire bir çeviri değildir.

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails