30 Temmuz 2011 Cumartesi

2014 Kura Çekimi ve Kıtalararası Bakış

Avrupa
Kıt'adaki 53 takım da kura çekilişine katılıyor. Maçlar 7 Eylül 2012 ila 15 Ekim 2013’de oynanacak. Grup birincileri doğrudan katılırken, en iyi sekiz grup ikincisi play-off oynayacak. Siyasi krizlerden dolayı Azerbaycan ve Ermenistan, Rusya ile de Gürcistan aynı grupta yer alamayacak. Avrupa kıtasından toplamda 13 takım Brezilya yolcusu olacak. Takımlar Temmuz ayındaki FIFA sıralamasında göre altı kategoriye ayrıldı. Son kategori hariç her birinde dokuz takım var. Sonuncusunda ise en düşük puanlı sekiz takım yer almaktadır.
Altıncı kategorideki takımlar son grup olan Gup I’ya yerleşemiyor. Kura çekimi altıncı kategorideki takımların olduğu yerden başlayıp birinci kategoride sonlanmaktadır.
Play-off maçları 15-19 Kasım 2013’de oynanacak.
Asya 

Kıtaya 4+0.5 hak tanınmıştır. Asya bölgesinde 46 üye takımın 43 tanesi iştirak etti; 1. ve 2. turların sonunda geriye 20 takım kaldı. Ve bu 20 takım üçüncü turu oynadıktan sonra dördüncü turda üçüncü turda olduğu gibi tekrardan gruplara ayrılacak. Dördüncü turda beşerli iki grup olacak. Gruplarını ilk iki sırada bitiren takımlar Brezilya’ya doğrudan gidecek. Beşinci turda gruplarını üçüncü bitiren takımlar kıta play-off unda karşılaşacak. Kazanan takım kıtalararası play-off oynamaya hak kazanacak.
Bugün ise üçüncü turun kura çekimi yapılacak.


Afrika
Afrika’dan 53 üye ülkenin 52 tanesi Brezilya 2014 şansını kovalayacak ve beş tanesi Güney Amerika yolcusu olacak. Elemeler üç tur üzerinden oynanacak; bugün birinci ve ikinci turun kura çekimi yapılacak. Birinci turda 24 ülke iki maç üzerinden karşılaşacaklar ve seriyi kazananlar ikinci turda 29. sıradan itibaren yerlerini FIFA sıralamasına göre alacaklar.

İkinci tur için gerçekleşecek kura çekiminde her bir kategoride onar takım yer alacak. İkinci tur için yer alacak 28 takımın kategorileri bellidir. Buna göre

Toplamda 40 ülke ikinci tur için mücadele edecek ve dörderli 10 grup oluşturacak ve grubu lider tamamlayan 10 takım 3. tura yükselecek.

Üçüncü tur ise play-off 'a sahne olacak. 11-15 Ekim 2013 ve 15-19 Kasım 2013 tarihlerinde iki maç üzerinden oynanacak ve galip takımlar Brezilya'ya gidecekler.

Okyanusya Bölgesi
Okyanusya bölgesine ise tanınan kota 0.5. 11 üye ülkenin on biri de katılıyor. Kıta sıralamasında son 4 sıradaki Amerikan Samoa, Cook Adaları, Samoa ve Tonga birinci turu oynayacak. 21-26 Kasım 2011’de Samoa’da oynanacak maçlarda grubu lider bitiren takım, ilk yedi takımla birleşip toplamda sekiz takım olarak ikinci tura başlayacaklar.
İkinci tur 1-12 Haziran 2012 tarihinde lig usulü turnuva olarak Fiji’de gerçekleşecek. Yarı finale çıkan takımlar üçüncü tura yükselecekler. İkinci turda dörder takımlı iki kategori yer alacak.
İkinci turdaki kategoriler şunlardır:




Buna göre kura çekimine 2. kategoriden başlanacak. Birinci ve üçüncü çekilen takım A grubuna, ikinci ve dördüncü sırada çekilen takım ise B grubuna gidecek. Sonra birinci kategoriye geçilecek yine bir ve üç a grubuna, iki ve dört ise B grubuna gidecekler.

Üçüncü tur ise 7 Eylül 2012-26 Mart 2013 arasında oynanacak. İç ve dış saha maçları olacak grubu lider bitiren takım kıtalararası play-off oynayacak.

Kuzey, Orta Amerika ve Karayip Bölgesi
35 üye ülkenin otuz beşi de katılıyor. Kota 3.5.

Birinci tur bölge sıralamasında en kötü 10 takımın birbirleriyle oynadıkları iç ve dış saha maçlarıyla tamamlandı. 5 seriden galip çıkan 5 ülke ikinci tura yükseldi. Bunlar Belize, Dominik Cumhuriyeti, US Virjin Adaları, Saint Lucia ve Bahamalar. Bu beş takım ikinci turun kura çekiminde on kategoride kendilerine son kategoride yer buluyor. İkinci turda takımlar dörderli 6 gruba ayrılacak. Gruplarını lider tamamlayanlar üçüncü tura yükselecekler. Maçlar 2 Eylül’den 15 Kasım 2011’e kadar sürecek. Kura çekimine en son kategoriden başlanacak. Kategoriler şunlardır:

Üçüncü tura ABD(1), Meksika(1), Honduras(1), Jamaika(2), Kostarika(2), Küba(2) otomatikman kalıyorlar. İkinci turdan gelen takımlarsa üçüncü kategoriyi oluşturuyor. 3 gup oluşacak ve kura çekimine üçüncü kategoriden başlanacak. İlk takım A’ya gidecek şekilde kura çekiminde grupların yerleşmesinde alfabetik sistem uygulanacak.

Dördüncü tura ise gruplarını ilk iki sırada bitiren takımlar katılacak. 6 takımlı bir grup oluşturacaklar. Grubu ilk 3 sırada bitiren takımlar direkt katılırken dördüncü sıradaki ülke kıtalararası play-off oynayacak.


Güney Amerika
Güney Amerika’da üye ülke sayısı 10. Brezilya turnuvayı düzenlediğinden dokuz takım arasında bir rekabet yaşanacak. 9 takımın kotası 4.5 ve ülke sayısına oranladığımızda en azından kıtanın yarısı temsil edilecek. Tantanası en az olan sistem Güney Amerika’da. 9 takımı bir gruba koyuyorlar ve 16 maç sonunda (7 Ekim 2011 ila 15 Ekim 2013) ilk 4 takım Brezilya’ya yürüyerek gidebilecek iken beşinci takım kıtalararası play-off oynayacak. Fikstür belli olduğundan Venezuela gider gibi…



 Bu arada adet yerine bulsun diye beklentimiz bu gruptur...

Yazının az da olsa formal olması için fazlaca -cek -cak kullandım; biliyorum...



Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails