28 Ağustos 2011 Pazar

Play-Off Üstü Erke Dönergeci ya da Zikzak Trambolin Sistemi

Play-off’u son on seneye uyguladım ve sonuçlarının Galatasaraylıları çıldırtacağına eminim. Play-off’un da erke dönergecinin de ne işe yaradığı hakkında bilgim yok ancak ikisinin de hiçbir halta yaramadığına inanıyorumve bu sistem uygulandığı andan itibaren sadece üst klasmanda bile katastrofa yol açacağından şüphem yok. Yazının devamında ise şikenin önlenmesi için yıllardır savunduğum “zikzak trambolin” sistemimi önereceğim. :) İsmini boş ver. İçeriğine bak. Millete özenip uyduralım dedik. Son 10 sene dediğime bakmayın bu sene mahkemeye taşındığı için almadım. 2000-2001 sezonundan itibaren başlatacağız ve ilk sezonu detaylandırıp geriye kalan dokuz sezonda sadece tabloları yükleyeceğim. 

 2000-2001 Normal sezondan Fenerbahçe 38, Galatasaray 36.5, Gaziantepspor 34 ve Beşiktaş 32 puanı dörtlü gruplara taşımıştır. Şimdi dörtlü grupları puanları nasıl dağıttım sorusu belirlenebilir? Aslında dört takımın sezon içinde birbirleriyle oynadığı maçların sonucunda oluşan puan tablosunu play-off aşaması gibi aldım. Bu sisteme geçildiğinde takımların motivasyonunun farklı olacağını ben de biliyorum ama şu da var ya herkes aynı seviyede motivasyonunu ve hazırlığını arttırırsa sezon içinde birbirleriyle oynadıkları maçlarda benzer skorları alsalar. Dörtlü gruplarda ise Fenerbahçe 10 puanla lider olur ve toplam puanda yine şampiyon olur. Diğer takımların da yerleri değişmez ve mutluca kerevete çıkarız.

2001-2002 Hiçbir değişim yok 

 2002-2003 Hiçbir değişim yok 

 2003-2004 Hiçbir değişim yok.

 2004-2005 Trabzonspor Şampiyonlar Ligi’nden oluyor. Galatasaray play-off meyvesini afiyetle midesine indiriyor. 

 2005-2006 O mideye Fenerbahçe eli değiyor ve şampiyonluğu söküyor. 

 2006-2007 Trabzonspor hiçbir yere gidemezken bu sene olduğu gibi Şampiyonlar Ligi bileti kazanıyor. Beşiktaş ise rütbe düşüyor. 

 2007-2008 Galatasaray son şampiyonluğunu hala Lucescu ile almış oluyor. Fenerbahçe Galatasaray’ı play-off esnasında alt ediyor. 

 2008-2009 Beşiktaş da son şampiyonluğunu Lucescu ile almış oluyor. Fenerbahçe dipten gelip şampiyon oluyor. Muhtemelen Bülent Uygun 3 - 5 - 7 - 10 sayı örüntüsünde kalıyor. 

 2009-2010 Bursaspor manidar bir şekilde 1.5 puan fark atıyor. Değişen bir şey yok…. Şimdi üzülen Fenerbahçeliler bu sistem ile 3 ekstra şampiyonluk kazanıyor. 4. yıldızı takıyorlar. Mircea Lucescu hala Avrupa yakasında yerel bir kahraman olarak anılıyor…. 

 Gelelim “Zikzak Trambolin” sistemine. Aşağıdaki resmi beyninize oturtun



 Şimdi 2008-2009 sezonunu ele alacağız. İkinci sütunda kulüplere aktarılan paraların olduğunu varsayalım.


 Buna göre Denizlispor küme düşmek isterse 6 milyon daha fazla para kazanacak. Küme düşmek istemez! ise daha iyi oynayacak böylelikle en azından Ankaragücü’nün yerine gelir ve de 1 milyon fazladan kazanır. Tabloya baktığınızda gözünüze ilk çarpan şey ise 6, 7, 8, ve 9. sıradaki takımların gelirlerinin düşük olmasıdır. Mesela son 4 haftaya girilirken motivasyon kaybı nedeniyle dengesiz skorların 6,7, 8, 9 no’lu takımların maçlarında alındığı gizli saklı değil bu yüzden (örnek veriyorum suçlama yok) Kayserispor ligi 7. değil de 5. bitirirse kasasına 8 milyon fazladan para gelebilir. Ya da daha fazla para kazanmak isterse altlara doğru gelebilir ve ligde kalma heyecanı yaşatır taraftarına. Bu sistemde bir basamak başarılı olmak değil iki basamak başarılı olmak esas ya da her türlü riski alıp biye-biye dedirtebilirsin. İsmine takılmayın. Yazı başlıklarında uç noktalar denediğim gizli değil bu da onlardan biri. Play-off mu içine siner zikzak trambolin mi? Karar senin… 

Önce dalga geçin doyasıya :) sonra bu ne diyor diye bir düşünün sonra da hata bulursanız yorum kısmına gönderin.


2 yorum:

TETTEH dedi ki...

sistem güzel.....son hafta rölantisini azaltabilir...ama şu durum var...malum avrupaya takım gödnerme sayısında değişiklik olabiliyor...örneğin 6 takım gödneririsek trambolinin para alma sıralaması değişime uğramalı :D

Lev Kom dedi ki...

6 takımı gönderdiğimiz gün zaten başka şeyleri konuşuyor oluruz :) ama bu tip bir soru benim de aklıma geldiğinden her çeşit olasılığa karşı ayrı şablonlar hazırlanabilir.

Related Posts with Thumbnails