26 Mayıs 2009 Salı

Gurbette “Kupa 1” Final Maçını Alanlar

17 saat harcadıktan sonra başlığı ancak bu kadar kotarabildim. Araştırmada kendi ülkeleri dışındaki bir takımda Kupa 1 final maçlarının esame listesinden de olsa kupaya uzanan oyunculara ve teknik adamlara bakalım. İlk önce yararlanılan kaynakları belirtmekte fayda var. Rsssf, Uefa ve Wiki’deki esame listelerini karşılaştırdım.

Araştırmanın kriterlerini belirtirlim:

1- Sömürgeye tabii oyuncular ki Fransa, Portekiz, Hollanda vb. ülkelerdekileri o ülkenin vatandaşı olarak saydım. Örnek verirsek, Eusebio Mozambik doğumlu ama Portekiz Milli Takım’ında oynadığından kendisi Benfica ile Kupa 1’e uzanmasına rağmen kendisi diğer birçok oyuncu gibi listeye dahil edilmedi.
2-Bir oyuncu başka ülke Milli Takım’ında ilk kez hangi Milli Takım’da oynadıysa o ülkenin vatandaşı olarak aldım. Misal, Alfredo di Stefano ilk önce Arjantin Milli Takım’ında oynadığı için kendisi Arjantinli olarak alınmıştır.
3-Bir oyuncu birden başka takımla kupaya uzandıysa da Farklı Oyuncular başlıklı tabloda bir oyuncu olarak işlenmiştir. Örnek: Clearence Seedorf hem Real Madrid hem de Milan ile kupaya ulaşmıştır ama Hollandalılar hanesine 1 olarak işlenmiştir.
4-Takım kadrolarında olan oyuncular değil final maçında oyundaki ve oyuna girebilme ihtimali oyuncular alınmıştır. (11+?)
5- Dağılan ülkelerdeki oyuncular şu anki ülkelere paylaştırılmıştır. Misal Mijatoviç Yugoslavya Milli Takım oyuncusu olarak gözüküyorken bölünmenin ardından listeme Karadağlı olarak aldım.
5- Doğruluk oranı %99

Listeyi çıkartmak için uğraştığım için sinekten yağ çıkarma işlemine gideceğim!

Toplamda 173 farklı futbolcu final maçını kazanan takımda esame listesinde kendine yer buldu.
Alfredo Di Stefano kazandığı 5 kupayla en başarılı gurbetçi.
Asya Kıt’a’sından hiçbir oyuncu finalde kendine yer bulamadı.
Kıt’alara göre baktığımızda kendi ülkesi dışında Kupa 1’de boy gösteren ilk Güney Amerikalılar Arjantin’den, ilk Avrupalı Fransa’dan, ilk Afrikalı Zimbabwe’den, ilk Kuzey ve Orta Amerikalı Trinidad Tobago’dan, ilk Okyanusyalı ise Avustralya’dan gelmiştir.
Yabancısız şampiyon olanlar Benfica(2), Celtic, Real Madrid ve Steau Bükreş.
Manchester United’ı şampiyon yapanlar hep İskoçyalı.
Diğer şeyleri de tablolarda belirttim.






















Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails