4 Ağustos 2009 Salı

Futbolun Geleceğinde Şişme Adam Faktörü

Futbolun geleceğinden kastım yeni nesillerin yeterli ölçüde antrene edilip çağa uygun materyallerle olabildiğince erken yaşta taktik ve fiziki kapasitelerini arttırmaya başlamasıdır. Şans eseri bulduğum konuya önce üstünkörü değinmek istesem de ürünün faydaları hakkında düşündüğümde içeriği genişletmekte fayda gördüm. En azından şu an revaçta olan “Rıdvan Dilmen Futbol Okulu” programından ilham kapıp futbola başlayacak genç erkek ve kızlar büyüklerinden daha iyi konuma gelebilirler.
-Şişme adam- tabirini uzayda yer kaplayan bir şey olduğu için kullanıyorum. Almanlar kendi ürünlerine “Air-Body” demektedir; meta olduğu için de çoğul takısı (ies) olması işlerine daha çok gelebilir. Air Body için en alttaki resimlere ve videolara göz atabilirsiniz. Baktığınızı varsayıp yazıma o şekilde devam ediyorum.
Gördüğünüz üzere : ) plastik hacıyatmaz tabiri en uygunu olacaktır. Firmanın parlattığı özellikler ise parçalanmaz plastik oluşu ve plastik olmasından ötürü fiziki yaralanmalara maruz kalmamanız şeklinde sıralanmış. Alt tarafında iki kat kuvvetlendirilmiş metal tablası ile de zeminde dik durması sağlanmış. Yaralanmaları engelleyici olarak vurgulanmasının sebebi üzerinde herhangi bir girinti-çıkıntı[fantezi severler üzülebilir ama ikoncan(dün, Fox’taki spor programında duydum) bulamayanlar için damacan-a işlev görebilir!) olmamasıdır. Suratı bir adamı andırsa da kadın futbolunda karşıt bir yüz ifadesi kullanılıyor olabilir. 20 saniyede şişebileceğinden bahsedilmiş ama kompresörü kaybederseniz(Süreyya Soner’i antrenman öncesi bunları şişirirken görmek hiç iyi olmaz) futbolcularınıza 10 şınav cezası vermek yerine bu adamları şişirttirebilirsiniz. Altındaki metalin çok uzak bir ihtimal de olsa kişiye zarar verebileceğini bir kenara bırakırsak bana oldukça emniyetli bir ürün olarak gözüktü. İki farklı boyutta biçimlendirilmiş. 191 santimetrelik boyunun A takımlar için yapıldığı belirtilmiş alt yaş grupları içinse 156 santimetrelik uzunluktan bahsediliyor. Birim fiyatı ise 1200 Türk Lirası olarak biçilmiş. Yazının sonunda bunun yüksek bir meblağ olmadığına da değineceğim.
Made in Germany etiketini gördüğümüzden öncelikli kullanımı Almanya ve havalisindeki ülkelerde olmuş. Zamanla da Avrupa coğrafyasında kendi Pazar yaratmış.Belki de bu yaygınlaşma da reklam karşılığı yarı promosyon yöntemiyle çalışmışlardır. Referans gösterdikleri kulüplerden bazıları Almanya’dan Hertha Berlin, Hollanda’dan Groningen, İngiltere’den Manchester City, İspanya’dan Valencia, İtalya’dan Fiorentina, Fransa’dan Le Mans vd…
Ürün odaklandığı şey yüzünden kalecinin olduğu diğer spor dallarından da(su topunu da eklerlerse Nobel’i alırlar) talep görmektedir. Avusturya Hentbol Federasyonu(ÖHD) partnerleri arasında yer alıyor. Ürünün geliştirilip (misal boyunun uzatılması) ile voleybol ve basketbolda da işlevli olabileceğini düşünmekteyim. Bizim asıl konumuz futbol olduğundan konuya geri dönelim( Ntv Spor 5’te 5 her gün üçer beşer PS veriyor ya o bakımdan! Tepki almayalım çünkü bloga Darya Klishina videosunu eklediğimden beri atletizm uzmanları dadandı.)
2-3 yıl pay bırakarak 2000’de piyasaya sürüldüğünü varsaymaktayım zira edinebildiğim bilgilerde 2004 yılında Hertha Berlin antrenmanında iki Air Body’nin Falko Götz’le çektirdikleri bir resim bulunmakta. Zaman hakkında kesin bir veri olmasa da firmanın, ülkemizde antrenman seanslarında yaygınca kullanılan trafik konilerine ve metal (tahta) kökenli “yapay baraj” öncellerine çok iddialı bir alternatif hatta bence yerlerini alabilecek ardılı ürettiğini düşünmekteyim.
Zorunluluklardan ötürü kaleciler sadece maçta değil antrenmanlarda da diğer oyunculardan daha yalnızdırlar. Kalecinizi eğitmek için milyon dolarlık ayaklarınızı direk olarak kullanamazsınız. İşte bu yüzden Air-Body ile kalecilerinizi gerek sürpriz şut antrenmanlarında gerekse de on sekiz içindeki duran top organizasyonlarında “sanal rakip olarak” sonsuz kombinasyon denenebilir. Ülkemiz kaleciliğinin bu nevi durumlarda bizi oldukça güç durumlara düşürmesi bile benim için Air-Body’nin değerini biraz daha arttırıyor.
“Şişme-adam” yeni nesil için ise daha da fayda sağlayacaktır. En azından antrenmanlara ufak da olsa eğlence katabilir. 156 santimetrelik olan çok küçük yaş grubundakiler için ideal olabilir ama hayalim nedeniyle 191 santimetreliklik daha cazip gözüküyor. Zira onlarla hava topuna çıkacak yeni Batuhanlar görmek; önü Air-Body ile kapalıyken ve rakibin nereye vuracağı bilinmediği anda (kısaca sürpriz şut anında) tüm sezgilerinin devinime geçtiği yeni Rüştüler izlemek istiyorum. Top sürmede trafik konileri arasından slalom yapılmakta ama Air-Body ile slalom esansında ufak çapta omuz omuza temas da sağlanarak sterilizasyonun önüne geçilebilir.
1200 Türk Lirasının uçuk bir rakam olmadığını belirtmiştim. Stadın her yerini reklamlarla kapatmak yerine firmalara Air-Body üzerindeki göğüs reklamı kullanım hakkını vererek hatırı sayılır bir gelir elde edilebilir. Ayrıca stewardların saha kenarında nicel yetersizliğinde kendilerinin yanlarına dizilerek hem hoş bir reklam panosu elde edilirken hem de yapay bir barikat sağlanabilir. ( Air-Body üzerine meşale atılırsa ne olur bilemem : ) ) Artık korner atışlarında polis kalkanı görmek istemiyorum. Ülkemizde kullanana rastlamadım olsa bile yaygın değil. Yakın gelecekte önce antrenmanlarda sonra da stadyumlarda görebiliriz…




Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails