23 Ocak 2010 Cumartesi

İnönü Stadı'nda Son 42 Yılda Ertelenen Maçlar

Bugünkü maçın ardından İnönü Stadı’nda 42 yıllık süreçte ertelenen maçları çıkardım Kararların bazıları komik, bazıları küçük düşürücü. Sonuçta futbol federasyonumuzun zihniyetinin yıllardır değişmediğinin en önemli göstergesidir bu ertelemeler. Yağmur nedeniyle ertelenen maçlar ne hikmetse Kasım ayına denk gelmiştir ve kar yağışları ise sürekli Şubat ayında kırmızı topu görmemize yol açmıştır. Federasyon geçmişe biraz bakarsa fikstürdeki çarpıklıklar giderilebilir.


20.11.1968
Fenerbahçe-Ajax Avrupa Şampiyon kulüpler kupası maçı ertelenmiştir.

Resimde hakem Riter Josef topun en azından 25 cm zıplamasını beklemektedir. Stadın ülkenin yükünü artık çekemeyecek olmasının resmidir ve hakemin “ben tarla hakemi değilim ve hayatımda böyle bir berbat zemin görmedim” cümleleri dışarıya karşı duyulan mahcubiyeti daha da arttırmıştır…


20.11.1969
Beşiktaş B-Galatasaray B maçı ertelenir.

Yukarıdaki olaydan sonra pek kızamasam da maalesef zihniyetimizin 41 yılda zerre değişmediğinin en güzel örneğidir. Maç zeminin bozulmaması nedeniyle ertelenir.



11.02.1970
Camialtı-Demirspor maçı erteleneir.

Garip ertelemelerin başında gelen bu olayı Camialtı yöneticisi Atilla Türe anlatsın:
“Maçın hakemi Nejat Şener FIFA kokartlı olmasından dolayı herhalde amatör küme maçı yönetmek istemiyordu ve maçtan önce soyunma odasına gelip futbolculara “soyunmayın” dedi. Nedeni sorulduğunda ise “birazdan şiddetli yağmur başlayacak” şeklinde bir cümle kullandı.

09.02.1975

Galatasaray-Eskişehirspor maçı ertelenir.

Süha Özgermi’nin de bulunduğu GS heyeti hakem Ertuğrul Akbay ile sahayı gezerler. Hakem sahanın karla kapla olması ve tipi yağışının sürmesi nedeniyle maçı erteler.
Haber (belki de yazım hatasıdır!) şu cümle ile bitmektedir.
Hakemin karını İnönü Stadı’nda bulunanlar da kabul etmişlerdir.


29.10.1978

Fenerbahçe-Diyarbakır maçı şiddetli yağmur nedeniyle bir gün sonrasına ertelenir.

Gazeteden olduğu gibi aktaralım:
“Hakem Talat Tokat, karşılaşmanın başlamasına 1 saat 45 dakika önce zemini kontrol etti ve bu sahada futbol oynamak olanaksız. Kötü hava koşulları devam ederse, maçı ileri bir tarihe erteleyebiliriz dedi. Diyarbakırsporlu yöneticiler erteleme kararı ile güç durumda kaldıklarını ve 200 bin lira zarara girdiklerini söylediler.”

O zaman İnönü Stadı'nı gören 3 odalı bir dairenin 550 bin lira olduğunu ekleyeyim.


21.02.1983
Beşiktaş-Ankaragücü maçı İnönü Stadı'nın zemininin buzla kaplı olması nedeniyle ikinci kez ertelenir(20.02.1983). Karla kaplı sahada herhangi bir temizleme çalışması yapılmadığı İçin hakem Sadık Deda tarafından ertelenen maçın yeniden ertelenmesi kararını yine Sadık Deda verir.

23.02.1983
BJK-Giresunspor Federasyon Kupası mücadelesi ertelenir.

14.02.1985
Galatasaray ile Fenerbahçe arasında İnönü’de oynanması gereken müsabaka yoğun kar yağışının olması nedeniyle maçın hakemi Yusuf Namoğlu tarafından ertelenir. İslam Çupi ise "İstanbul'un silecekleri çalışmıyor" başlıklı yazısında 2 günde 3.5 santimetrelik karı temizlemeyenlere çatıyordu.




23.02.1992
Bakırköyspor-Fenerbahçe maçı ertelenir.
İnönü’deki yoğun yağış nedeniyle maç hakem Serdar Çakır tarafından ertelenmiştir. O gün 36 ayrı karşılaşmanın daha tehir haberi gelmiştir. Fenerbahçe başkanı Metin Aşık seyirci gelmez derken Venglos halinden memnundur. Bakırköyspor cephesi ise federasyonun ve hakemlerin Fenerbahçe'nin adından korktukları için böyle bir karar aldıklarını ileri sürmüştür.


14.02.2004
Ülke genelindeki yoğun kar yağışı nedeniyle Denizlispor kafilesi yollarda perişan olarak İstanbul’a gelebilmiştir. Önce hava yolu denenmiştir, olmamıştır; Kütahya’ya kadar karayolu seçeneğini kullanmışlardır yolda kaldıklarından bu sefer de kafile Pamukkale ve Meram ekspreslerine bölüştürülür. Pamukkale ekspresindekiler İstanbul’a gelirlerken Arifiye’de trenin üç vagonu raydan çıkar 7 futbolcu kazadan şans eseri kurtulur. (Haydarpaşa'dan vapura da bindelerseJules Verne okumalarına gerek yoktur)
Lucescu maçın oynanması için ısrarcı olur(Kaza sonrası pişman olur). Federasyon Denizlisporluların yorgunluğunu göz önünde bulundurarak maçı 19 saat erteler.


Bundan sonra iki tane bonus var.

Erteleme 14.08.1974'de gerçekleşir. Maç Galatasaray ile Adana Demirspor arasında İnönü Stadı'nda oynanacaktır. Yalnız Adana Demirspor Kıbrıs Barış Harekatı nedeniyle havaalanları kapalı olduğundan hiçbir uçak bulamaz ve maç ertelenir...

İkincisi Erol Demirkol'un mükemmel zamanlamasıyla ortaya çıkan o an Mehmet Cansun ve Fatih Altaylı baş rollerde...
Tabii bunun erteleme ile ne alakası var diyebilirsiniz. Fotonun yayınlandığı 22.12.2001'de Galatasaray-Yozgat maçı ertelenmiş ve Yozgat'ta seyircisi binbir türlü sefalet çekmiştir...

2 yorum:

McDennis dedi ki...

Yazı çok güzeldi, teşekkürler. Fakat son paragrafta bir düzeltme yapmak istiyorum. Kıbrıs Harekatı 20/07/1974 ve 13/08/1974 tarihlerinde gerçekleşmiştir. 1978 yılında harekat olmamıştır.

Devamını dilerim, saygılar

Lev Kom dedi ki...

Gazete küpürünün tarihini yanlış yazmamdan kaynaklanmıştır. Teşekkür ederim. Daha dikkatli olacağım. Yoksa Ayşe'nin tatile çıktığı tarihi unutmam mümkün değil. :)

Related Posts with Thumbnails