19 Ocak 2010 Salı

TSL İLK YARI SİFTAH SAATİ VE REAKSİYON SÜRELERİ

2008 Avrupa Şampiyonası’nda “A”2/5(İsviçre ve Çek Cumhuriyeti galibiyetleri) ve “B”1/5(Hırvatistan beraberliği) oranıyla geri dönüşümüzden sonra ligimizin hangi karakterde olduğuna göz gezdirelim. 17 haftada toplam 140 maç oynamışız. Normalde 153 maç oynanması gerekirken Gökçekler sebebiyle 13 maç eksideyiz. Merak etmesinler, düzenin bozulmaması için (ilk 4 haftalık süreç) grafiklerde Ankaraspor’a yer verdim. Bu 140 maçtan geriye düşen takımın 3 puan alarak bitirdiği maç sayısı 20 ve bu 1/7’lik oran 2008 Avrupa Şampiyonası’na oranla 2.8 kat daha düşük ”A”. Selam olsun benim süper defanslarıma berbat forvetlerime!). Belki ligimizde geri götürdüğümüz maçları berabere bitime oranımız 2008’e “B” eşittir diyorum. Toplam 25 maçta geriye düşen takımlar beraberliği kurtarabilmişler. 2008 burada yine 1.12 kat fazla gözükmektedir. Karakterimiz nasıl bozuldu ki bir yılda…
Ülkemizde ilk gollerin atıldığı anların ortalaması 38.94 dakika olarak gözüküyor.
Eskişehir, Gaziantep ve Galatasaray'a karşı laubali davranışlar sergilemeyin...

Grafiklerden sonra her takımın belirgin özelliklerini yazdım.














ANKARAGÜCÜ
Hikmet Karaman’ın işine son verdikleri 12. haftada 13/12(puan/maç) oranını tutturan Ankaragücü Hikmet Karaman’dan sonra 4/5 orana düştü. İlk 12 haftada gol attıkları 7 hafta bulunuyordu ve bu maçlardaki ilk gollerinin kaleyle buluşması ortalama olarak 48 dakikaydı.
Kalan 5 haftada ise 63 dakikalık bir ortalama vardır. İlk 12 haftalık dönemde 3 maçta ilk golü atma başarısını gösterirlerken kalan 5 haftada 1 sayısını görüyoruz. İlk 12 hafta ilk golü atmalarının neticesinde 5 puan(3 maçta) toplarlarken geri kalan 5 haftada 3 puan(1 maçta) aldıkların görüyoruz. İlk 12 haftada geriye düştükleri 3 maçtan 5 puan toplarlarken geriye kalan 5 haftada geri düşmelerinin ardından puan toplayamadılar.

ANKARASPOR
Aşağıya bir yel esti…

ANTALYASPOR
İlk golü bulduğu maç sayısı Beşiktaş, Bursaspor ve Galatasaray ile aynı iken ligdeki sıralamaları açık bir şekilde savunma sorunlarını belli ediyor. Maçtaki ilk golleri atmaları neticesinde 20 puan almaları kendilerine kümede kalma konusunda iyicene avantaj sağladı zira geri düştükleri maçlarda alabildikleri tek puan 15. haftada Gaziantepspor’dan alınan beraberlikle geldi. Gol attıkları 13 maçta ilk gollerinin ortalama süresi 26.77 dakika ve bu da onları ligin 2. en hızlı golcü takımı yapıyor.

BEŞİKTAŞ
Beşiktaş için söylenebilecek tek olumlu şey ilk golü attıkları maçlarda sahayı puansız terk etmemeleri olacaktır. Olumsuz taraf ise Beşiktaş’ın ilk golü atamadığı maçlarda aldığı toplam puan “0” yazıyla “sıfır”. Denizlispor bile direnç gösterip 2 puan alabilmişken Beşiktaş’ın hiç puan alamaması garip bir durum. İlk gollerinin ortalama süresi 42.37 dakika. Sonuç olarak Beşiktaş’a karşı geri düşerseniz maçı kazanma şansınız %0 iken ilk golü attığınız anda maçı kazanma şansınız %100. Tabii ki 0-0 biten yani gol atılmayan maçlar hariçtir ki dahil olsa da oranlar az evvel ki oranlar için değişmiyor.

BURSASPOR
Bursaspor’un öne çıkan bir özelliği yok. İlk gollerinin ortalama süresi 40.93 dakika, geriye düştüklerinde ise ortalama reaksiyon süreleri 26.47 dakikadır ve öne geçtiklerinde (ikinci golü atmamışlarsa) ortalama dayanma süreleri 22.33 dakikadır.

BÜYÜKŞEHİR
Geriye düştükleri toplam 3 maçta (ikinci golü yememişlerse) ortalama reaksiyon verme süresinde 15.33 dakika ile 3. sıradalar. İlk gollerini genelde ikinci yarıda buluyorlar(7/13).


DENİZLİSPOR
Denizlispor, Eskişehirspor’la birlikte maçtaki ilk golü atma oranında en altta yer alıyor. Toplamda 3 maçta ilk golü bulmuşlar ama maalesef Pandora’nın kutusunu açarak hepsinden de 0 çekmişler(2. Hafta Galatasaray 1-4, 9. Hafta Bursaspor 2-3, 10. Hafta Kasımpaşaspor 1-3). Tekstildeki durgunluğun kentte açtığı yara futbolun da iltihaplanmasına yol açmış…


DİYARBAKIRSPOR
Diyarbakırspor ilk 4 haftada 7 gol bulmasına rağmen kalan 13 haftada 10 gol bulmuştur. +3 Ankaraspor averajını çıkardığımızda pek parlak bir tablo ortaya çıkmıyor. 4. haftadan sonra ilk golü atamadıkları maçlarda kazandıkları puan sayısı 1 iken ilk 4 haftada 4 idi.

ESKİŞEHİRSPOR
Beşiktaş kaynaklı bir başka teknik direktör olan Mehmet Özdilek’e karşı Rıza Çalımbay zıt bir performans gösteriyor. Direncin ülkemdeki en büyük temsilcisinin eline bu sezon kimse su dökemeyecek gibi gözüküyor. Maçlarda sadece 3 kez ilk golü bulmalarına karşın puan cetvelinde 9. sırada bulunmak hiç de kolay bir iş değil. Kendi durumlarındaki benzer bir takım olan Denizlispor’un ligin en fazla düşme korkusu yaşayan takımı(böyle bir korku var mı -relegation phobia-) olduğunu herkes biliyor. Maçtaki ilk golü bulamadıklarında bile 9 puan topladılar ve bu kategoride 3. sıradalar.


FENERBAHÇE
Ligin en steril takımı konumundalar sadece Beşiktaş maçında gol bulamadılar ve Ankaraspor maçını devre dışı bırakırsak (12/16) %75 oranla maçlardaki ilk golü buldular. “Comeback prince” Gaziantepspor maçında öne geçmelerine rağmen puansız geri döndüler. İşi ilk 30 dakikada bitiriyorlar. Psikolojilerinin geri dönüşlere yetip yetmeyeceğini hep beraber göreceğiz.

GALATASARAY
Galatasaray 4 maçta ilk golü atamamasına rağmen bu tetrattan 12 puanla çıkarak ligin geri dönüş kralı oldu. 38.53 dakika ilk golleri bulma süresidir. Ligde 2-0 geriye düşüp de 3 puan alabilen tek takım olmaları da şaşırtıcı gelmiyor.


GAZİANTEPSPOR
Gaziantepspor’u geri dönüşün prensi olarak nitelendirebiliriz. Galatasaray’dan sadece 2 puan gerideler bu klasmanda ve bunu başarırkenki reaksiyon süreleri ortalaması tam 47.83 dakikadır. Ankaraspor’un olmadığını hesaba katarsak çok büyük bir sayı olarak gözüküyor. 6 maçta geri düşüp puan çıkarmışlar ve bu kadar fazla geri düşerek puan alabilen takım yok. Galatasaray’dan tek eksik yönleri bunları galibiyete dönüştürememiş olmalarıdır. 2. ve 3. hafta ilk gollerinin dakikaları sırasıyla 81 ve 82. Bu da gösteriyor ki maça eklenen süre ile Gaziantep’in puan çıkarma olasılığı doğru orantılıdır…


GENÇLERBİRLİĞİ
Galatasaray ile birlikte 2-0 geriden gelip puan kazanan tek takım. Tek fark 7. haftada oynanan bu maçta Trabzonspor’dan beraberlik koparmalarıdır. En hızlı gol bulan 3. takım konumundalar.



KASIMPAŞA
Kasımpaşa ise Yılmaz Vural gelene kadar ilk golü atamadığı maçlarda puan toplayamazken kendisinin dönemiyle eş duruma düştüğünde 7 puan almayı başarabilmiştir. Tek eksikleri öne geçtikten sonra uzun süre dayanamamasıdır. İkinci golü bulamadılarsa rakibin skoru 1-1’ e dengelemesi 19.86 dakikadır.


KAYSERİSPOR
Yapısı Beşiktaş’a benziyor tek fark ise gelen topları öyle veya böyle kaleye sokacak bir golcüsü olmasıdır.


MANİSASPOR
Manisaspor ilk gollerini genellikle ikinci yarılarda buluyor. Onlarda ilk golü bulamadıklarında çok zorlanıyor(sadece iki puan kazanmışlar).




SİVASSPOR
Bülent Uygun’la ilk 8 haftada 4 puan alan Sivasspor, Muhsin Ertuğral’la kendisine 13 puan daha ekledi. İlk 8 haftada ilk golü attığı dakikaların ortalaması 61 iken kalan 9 haftada 45.82 dakikaya gerilemiştir. İlk golü attıkları 4 maçı da kazanırlarken geriye düştükleri sadece bir maçtan bir puan çıkartabilmişlerdir.



TRABZONSPOR
İlk gol açısından 23.3 dakikayla ligin en hızlı takımı Trabzonspor. Şenol Güneş ile bu 18 dakikaya düşmüş gözüküyor. Toplam 9 maçta ilk golü bulmuşlar. İlk golü attıkları halde 2 maç kaybetmişler.

2 yorum:

Can dedi ki...

Finallerle boğuşmuyor olsaydım, kalkışacağım bir analizdi. Oyunu değerlendirebildik karmaşanın içinde. Çok yararlı ve takımların açıklarına ışık tutan analizler. Ellerinize sağlık...

Lev Kom dedi ki...

Sağolun, şu an ben de bütünlemelerle boğuşuyorum ne hissettiğinizi anlayabiliyorum.

Related Posts with Thumbnails