11 Şubat 2010 Perşembe

Bu Kural Değişmeli


Çeyrek final müsabakalarında puanların eşitliği halinde averaj göz önüne alınır ve deplasmanda daha fazla gol atan takım tur atlar. (Aynı İl’e mensup takımlar arasında oynanan müsabakalar dahil). Bu durumda da tur atlayan takım belirlenemiyorsa, yani iki takımın da içeride ve deplasmanda attıkları gol sayısı eşit ise, ikinci müsabaka onbeşer dakikalık iki devre halinde uzatılır. Uzatma süresinde gol atılamazsa, kazanan takım penaltı noktasından yapılacak vuruşlar sonucunda belirlenir. Uzatma süresi içerisinde eğer takımlar eşit sayıda gol atarlarsa, rakip sahada atılan gol adedi fazla olan takım, yani misafir takım tur atlar ve penaltı atışları yapılmaz.

Ziraat Türkiye Kupası'nda da Şampiyonlar Ligi'nde de aynı şart geçerli. Yani rakip takıma ekstradan 30 dakika imkan yaratmak. Uzatmaya giden maçlar sıfırdan başlamak zorundadır. Böylece rakip takım zaten genellikle defansif anlamda götürdüğü maçı 30 dakikalık zaman diliminde de devam ettiremez. Misal bugünkü maç uzatmalara gitmiş ve Fenerbahçe 4-1 yenildi varsayın. Psikolojik avantaj var. Nerede bu adalet?

4 yorum:

TA dedi ki...

bence bu deplasmanda atılan gol avantajı tamamen kaldırılması lazım.ofansif futbolu engelliyor bence.ilk maçlarda genelde ev sahibi takım aman gol yemeyeyim tedbirli oynar.ikinci maçlarda da aynı muhabbet olur.kalkarsa daha iyi olur gibime geliyor.

Lev Kom dedi ki...

Olaya başka yönden değinmişsiniz. Mevcut düzende ev sahibi takım elbette gergin olmaktadır ama ilk maçta rakip takımın hücumuna bir teşviktir bu; aksi durumda ilk maçların çoğunluğu formalite tadında geçebilir. Kuralın ilk maçları formaliteden çıkartmak adına konulduğunu düşünmekteyim ama benim demek istediğim şey maçın uzatmaya gittiğini varsayarsak (210 dakikalık toplam maç süresi) oluşan adaletsizliği içeriyor. Bunun 90 dakikasında ilk maçı deplasmanda oynayanın attığı bir gol klişe tabirle 2 gol yerine geçiyorsa diğerinde de 90 dakikalık süre belirlenmelidir yoksa turu 210 dakikaya çıkardığımızda ilk maçı evinde oynayanın şansı yüzde 57 deplasmanda oynayanın şansı yüzde 43 olmaktadır.

TA dedi ki...

valla deplasmanda olan takımı gol atmaya teşvik ettiğine ben fazla katılmıyorum.zaten deplasmanlarda hemen hemen her takım defans yapıyor.birde ev sahibi takım aman gol yemeyeyim 2 gol yerine geçer düşüncesiyle tedbirli olunca eleme maçlarını genelde ikinci maçlar belirliyor.ama bu sistem değişirse ev sahibi takım gol yeme tedirginliğinde olmayacağı için daha ofansif maçlar ortaya çıkabilir.

Koray dedi ki...

haklı olabilirsin ama ikinci maçta deplasman takımının +bir 30 dakika daha saha ve seyirci avantajından yoksun kaldığını atlamamak gerekir.
Bu durumda atacağı golün daha kıymetli olması normal karşılanabilir gibi duruyor.

Related Posts with Thumbnails