6 Ağustos 2010 Cuma

Avrupa Kupaları Eleme Turu: İlk Maçı İçeride Oynayan Takımların Başarısı

Geçen aylarda şöyle bir şeye dikkat çekmiştik. Bu defa da iki kupanın tüm eleme turlarını kapsayacak şekilde birinci maçı kendi evinde oynayan takımların başarılarını hem tur basamağı hem de şampiyona farklılığı açısından kıyasladım.
Öncelikle Şampiyonlar Ligi’nden başlayalım.

Birinci eleme turunda iki maçta da biri hükmen olmak üzere 2 yenilgi almıştır ev sahibi takımlar ve tur atlama başarısı gösterememişlerdir.
İkinci eleme turunda on yedi maç oynanmıştır. 14 galibiyet, 2 beraberlik ve 1 yenilgi söz konusudur. Galibiyetleri tura dönüştürenlerin sayısı 11’dir. Diğer maçlarda bir üst tura geçme başarısı görülmemiştir.
Üçüncü eleme turunda on beş maç oynanmıştır. 5 galibiyet, 7 beraberlik ve 3 yenilgi listemizi oluşturmaktadır. Galip gelen takımlardan 4, berabere kalan takımlardan 3 tanesi bir üst tura adını yazdırmıştır. Yine ilk maçta mağlup olan herhangi bir takım play-off şansını elde edememiştir.

UEFA Avrupa Ligi Eleme Turları

Birinci eleme turunda yirmi altı maç oynanmıştır. Yine ilk maçlarda 10 galibiyet, 10 beraberlik ve 6 mağlubiyet alınmıştır. Galip takımların hepsi ikinci tura yükselmiştir. İlk maçını berabere bitirmesine rağmen 4 takım da kendisini ikinci kompartımana atabilmiştir. Maalesef bu turda da mağlup başlayan 6 takım deplasmandan eli boş dönmüştür.
İkinci eleme turunda kırk müsabaka yapılmıştır. 16 galibiyet, 10 beraberlik, 14 mağlubiyet göze çarpıyor. Galipler yollarına yine firesiz devam etmiştir. Berabere kalan takımlardan 4 tanesi 3. eleme turundadır. Yalnız burada 2 mağlubun ikinci maçların ardından tur atladığını görmekteyiz.
Üçüncü eleme turunda otuz beş karşılaşma vardır. 17 galibiyet, 5 beraberlik, 13 mağlubiyet vardır. Galip gelenlerden 12 tanesi play-off oynayacaktır. Beraberlik ve mağlubiyete alan takımlardan sadece birer tanesini grup öncesindeki turda görmekteyiz.

Şimdi Z raporumuzu alalım.

*Şampiyonlar Ligi elemelerinde toplamda 34 ilk maçta 19 galibiyet, 9 beraberlik ve de 6 yenilgi alınmıştır. Toplamda 18 takım tur atlayabilmiştir. Yani %52.94’lük bir başarı vardır.
*Basamaklara göre: Birinci eleme turu başarı %0, ikinci eleme turu %64.71, üçüncü eleme turu %46.67.
*UEFA Avrupa Ligi elemelerinde toplamda 101 ilk maçta 43 galibiyet, 25 beraberlik, 33 mağlubiyet alınmıştır. Toplamda 50 takım tur atlayabilmiştir. %49.50’likbir başarı vardır.
*Basamaklara göre: Birinci eleme turu başarı %53.85, ikinci eleme turu %55.00, üçüncü eleme turu %40.00.

İlk maçı evinde oynamak kademe arttıkça bir dezavantaj yaratabilir( mi )

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails