10 Ağustos 2010 Salı

Trabzonspor Süper Kupayı Geri Verecek ya da Durmuş Saat Üç Defa Doğruyu Gösterecek

Bu sözleri Bursasporlu söylese karnındaki dublajcının çekip çıkarılması elbette telkinle olmayacaktı. Sınırsız bir yarı-düş belirmiştir nihayetinde ve de türlü yaşanmışlıklar, kırıklıklar  şu an fırtınanın gözüne kapatılmıştır. Son  zamanlarında yükselip yükselip değdiği yeşil tepeyi yalayan şanssız bir bulutturlar, kendini boşluğa bir türlü bırakamadan toprakla buluşan, nemlendiren. İnsanların Trabzon sandıkları  bu nemle öyle ağır  ki,  yarı ömrü tersine işleyen “acaba zehri” artık günbegün çifte kavruluyor. Zaman Tanrı’nın elinden kaçan vahşi bir hayvan sonuçta, altmış adet göbeğiyle bir türlü doymayan. Tasması insan bileğine tutuşturulmuş, …Ne salabilirsin ne de evcilleştirebilir. İşte karşınızda büzülmüş bir şehir. İçe doğru patlayan ha bire ama Münih piyangosu, üçlemenin reddiyle cüzdanı şişirebilir. Herkes kazandığını vermelidir geri. İade sana daha büyük şeyler kazandırabilir. Ama kazanılmışı vermelisin, hak edilmişi… Ezelden sende olanı vermek feragattir sadece, kazandığını vermekse daha iyisini elde edeceğinden emin olmaktır aynı zamanda. Aslında yazının Trabzon’u kapsayan yanını hemencecik söylemeliyiz. En basit ifadeyle Süper Kupa’yı alan hiçbir takım o sezonunun sonunda lig şampiyonluğunu kazanamamıştır. İlk kupayı Beşiktaş kazanmış ve o sezonun sonunda şampiyonluk kupasını müzesine transfer eden Fenerbahçe. 2007’de Fenerbahçe alır, Galatasaray şampiyon olur; sonraki sezondaysa aksi yaşanır. 2009’da S. Kupa’yı Fenerbahçe alırken şampiyon Beşiktaş’ım… İşte Trabzonlu bu kupayı iade edebilir misin?
Yazının membasına tersten yüzelim şimdi.
Evvelde nasıl gerçekleşmişti bu olaylar. Sezon öncesi kupa kazananlar devamında Türkiye Ligi’nde sayısal birincisi olabilmiş miydi?
Bizim ilk kupamız neydi yıllardır? Sezon başlamadan. Çoğunuz TSYD’yi öne süreceksiniz.Evet, bu doğrudur ama öyle sezonlar var ki Ağustos ayında Cumhurbaşkanlığı kupasını öpen bir kaptan görebiliyoruz sezon bitiminde oynanan maçların yanında. Belirttiğim üzere TSYD, lig ve Türkiye Kupası bizim üçayağımız olacak ve Trabzonspor’un şu anki durumunda yani evvelki seneye ait Türkiye Kupası, sezon başı bir kupa(Süper Kupa=TSYD) ve 34. haftadaki ip-göğüs ilişkisi. Aşamalı gitmek yolunu seçtim ve yukarıdaki sıralama birincil olarak değil sonuncu durumda gösterilecektir.
1. Durum
Sezon öncesi kupa kazanma+sezon sonu şampiyonluk

TSYD kupası bugünden yani 10 Ağustos’tan tam 47 yıl evvel 1963 yılında Mithatpaşa(İnönü) stadında Galatasaray-Beyoğluspor maçıyla hayatımıza dâhil olmuştur ve 21 Ağustos’ta oynanan final maçında yenişemeyen takımlardan Galatasaray, Beşiktaş’ı averajla alt edip toplam sayısı 35 olacak kupadan ilkini camekâna yerleştirmiştir. Pekâlâ, o sezon Basın Kupası’nı alan sarı-kırmızılılar sene sonunda şampiyon olabilmişler midir? Cevap hayır olacaktır. Bu dubleyi ilk kazanan takım 1965-66 sezonunda Beşiktaş idi. Sonrasında 11 adet eş durum ve toplamında on ikiye ulaşılmıştır. (Grafik 1) 

TSYD ve Lig dublesinin başarı oranı %34.29…
Kupanın %34.29’luk genel başarısına baktığımızda(araya Trabzonspor’un lig şampiyonluklarını koysak bile) kaybedenleri pek de olumsuz etkilediğini söyleyemeyiz lakin on ikişer yıllık 3 ayrı döneme böldüğümüzde son dönemlerde başarının epeyce yükseldiğini görmekteyiz(Grafik 2)

2. Durum
TSYD+LİG+TÜRKİYE KUPASI

Bu çeşit üçlemeyi sadece 5 kez görebilmekteyiz. İkişer kez Fenerbahçe ve Galatasaray, bir kez de Beşiktaş(1989-90)

3. Durumu yukarıdaki sıradan farklı sunacağım.

3. Durum
Evvelki seneye ait Türkiye Kupası + Yeni sezon TSYD + Lig Şampiyonluğu
Aşağıdaki resmi de meramımızı anlatmak için sunduk.

(Bazen Türkiye Kupası TSYD'den sonra oynanmıştır. Örnek: 01.09.1965. Ama bunu önemsemedim.)
Bunu başaransa sadece bir takım. Hem de iki kez. Takım adını sormayın. Blog sahibi bu unvanı Trabzonlularla paylaşmak istemiyor. İmkansızı yapacaksınız, yolunuz açık olsun bordo-mavililer ama iyisi mi dinleyin beni ,üç gün önce kazandığınız Süper Kupa’yı geri verin. Böyle bir şeye karar verirseniz listenizden Liverpool'u silin. Aksi takdirde kendi göbeğimi o hayvana rahatlıkla bağışlayabilirim. Sonra işin gücün yok, hayat boyu konfeti hazırla!

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails