12 Ağustos 2010 Perşembe

Tek Büyük Fenerbahçe

Hayır, şaşırmadım. Fenerbahçelileri kızdıracak bir içerik de yok. Başlığı tetikleyen şeylerden biri Türkiye-Romanya maçının ardından yapılan ayaküstü röportajda Süleyman Rodop’un milli takımla ilgisi olmayan sorularına Arda Turan’ın verdiği cevaplar arasına sıkışmış “en büyük kulüp Galatasaray” cümlesidir. Sonrasında düzeltmeye çalışsa da kendisine en çok inanlardan biri olarak bu sözleri yadırgadım.
Bir futbolcunun Galatasaray-Kayserispor veya Galatasaray-Xspor maçının ardından vereceği cevaplar arasına “ en büyük kulüp Galatasaray” ifadesine zerre tepki göstermem hatta söylerken takındığı tavır düzgün de olursa(Aziz Yıldırım’ın sezon sonunda yaptığı basın açıklamasındaki tarzın tersini kastediyorum) takımını yüceltmesinden ötürü kendisine saygı duyarım. Lakin bir milli maçın ardından kulübün zirvedeki tekliğine dair vurgudan çok rahatsızlık duydum. Bu tip “Tek”lik kavramından çok fazla daralan biri olarak olaya başka pencereden baktım ve böylelikle başlığın en önemli kaynağını sayıların ortaya çıkardığı rastlantı sağlamış oldu.

Tek mi Çift mi?
Öncelikle şampiyonlukların hangi senelerde geldiğine bakalım. Aşağıdaki tabloya göre Fenerbahçe’nin tek yıllarda aldığı şampiyonlukların (1959 vd.) sayısı çift yıllarda aldığı şampiyonlukların neredeyse 1.5 katıdır. Toplamda ise 17 şampiyonluk. Burada Beşiktaş'ın +2' şampiyonluğunu dahil etmedim.



Fenerbahçe on dört ayrı sezon gol kralı çıkartmış ve yine bunlardan yedisi sonu tek yılla biten sezonlara rast gelmiştir. Tablonun sarı kısmında ise kaç golle krallığın kazanıldığı görülmektedir. Fenerbahçe burada sırasıyla 17, 17, 19, 29, 25, 27, 27, 19, 17 gollerle yine tek sayılarda fazla gözüküyor.


 Tüm zamanlar puan cetvelinde Fenerbahçe’nin tek rakamla biten 2865’i yine başka bir rastlantıyı gösteriyor. Bu sezon, gizliden gizliye Galatasaray ve Fenerbahçe’nin tüm zamanlarda birincilik için yarışacağını söyleyebiliriz ama yöneticiler bunun farkında mıdır? Hiç sanmıyorum…



Bundan sonraki üç tablo optajoe tarzı bir işgüzarlıktan ibarettir.
Yabancı oyuncuların yaşları tek rakamla mı bitiyor? Çift rakamla mı bitiyor?
Fenerbahçe yine kendi içindeki istatistiklerde tek rakamı öne çıkartmış gözüküyor.


Şimdi de teknik direktörlerin yaşlarına bakalım. Aykut Kocaman 45 yaşında…


Ve son olarak da Türkiye Kupası’nı en son hangi yılda kazandılar. Tek mi Çift mi?
Fenerbahçe 1983 ile yine tekliği bozmamış…


Tabii ki Fenerbahçe'nin son rakamı çift olanı kutsadığı sadece bir şeyi var bu sezon. Nedir diye sormayın. Maç sonundaki forma değiştirme ritüelinde rakip takımdan bir adamın eli üç defadır boş kalmıyor mu?

2 yorum:

kabataş dedi ki...

bursaspor'u niye beşiktaş'tan sonra yazdın tablolarda.

Lev Kom dedi ki...

Beşiktaş'ı niye Trabzonspor'dan sonra yazdıysam onun için. Yani herhangi bir nedeni yok. Rahat olabilirsiniz. Öyle şeyleri düşünecek en son insanlardan biriyim ama sorunuzun içeriğinde niye Bursaspor'u yazdınız gibi bir anlam varsa şampiyonluk kazanmış takımları koydum listeye.

Related Posts with Thumbnails