31 Ağustos 2010 Salı

Yanlış Söylem 4:”Şampiyonlar Ligi’nde grupta 3. olan takım genelde Avrupa Ligi şampiyonu oluyor”


Isınamadığım kuralların başında geliyor. Direkt ifadeyle “Kuma” getirmekten farksız bir durumdur. Her ne kadar Galatasaray ve Arsenal bu uygulamanın nimetlerinden faydalanıp ülkemize iki kupanın yolu açılsa da içimdeki haksızlık vesvesesini azaltmaya yetmiyor. Başlık özelinde ise kendimle çelişiyor gözükmekteyim ve iç paradoksumuz belki de son üç yıldaki ivmenin artıya dönmesinden kaynaklanıyor ama dedik ya on bir yıllık bir geriye bakış kendimi de dâhil ettiğim gruba “bir dakika kardeşim” diyebiliyor. 1999–00 sezonunda başlatılan uygulamanın 11 finalinde 22 takımı izlemişiz. Tam 22 finalistin 9 tanesini(%41) bu uygulamadan faydalanan takımlar oluşturmaktadır. Bu takımlardan dördü de kupayı müzesine götürmüş. Kabaca yüzde kırkın altında bir başarı oranı. 
Son üç yıllık ivmelenmeyi çıkarıp durumun ne halde olduğuna bakarsak. 16 takımın 5(%32) tanesinin Şampiyonlar Ligi’nde gruplardan elenerek alt turnuvaya geldiğini görüyoruz. 5 finalistten de sadece Galatasaray ve CSKA Moskova şampiyon olabilmiştir. Yani başarı oranı tam olarak 2/8  yüzde yirmi beş. Son üç seneyi de eklediğimizde finalist olma oranı yüzde 25 artmıştır(yüzde 32’den yüzde 41’e); şampiyonluk yüzdesindeki artış ise %44'tür(yüzde 25'den yüzde 36). 
İşe herhangi bir finalistlik açısından baktığımızda 11 finalin yedi tanesinde en az bir Şampiyonlar Ligi patentli takım finalist olmaktadır. İlk sekiz sezonda (2000 ila 2007 finalleri) dört finalistlik sağlanmıştır ama son 3 tanesinde bu oran yüzde yüzdür yani her üç sezonda da en az bir ŞL patentli takımı finalist olarak görmekteyiz. Bu denli artışı görmemek olası değil.
Velhasıl kelam UEFA, Avrupa Ligi’ni gerçekten benimsiyorsa ya Şampiyonlar Ligi kadar bütçe ayırmalı bu kupaya ki üçüncülükten gelen takımlarla Avrupa Ligi’ndekilerin mücadele güçleri eşitlensin ya da artık Şampiyonlar Ligi’nden üçüncüler aktarılmamalıdır. Evet, veriler beni yalanlıyor ve UEFA’nın argümanı sağlam kalabiliyor ama beş turnuva sonrası Şampiyonlar Ligi’nin burada da hüküm sürmeyeceğini kim iddia edebilir; kim figüran olmak ister...

Resim: devian art...

2 yorum:

TA dedi ki...

ama son 32 de 8 takım CL den 24 takım uefa ligi gruplarından gelip bu yarışa giriyorlar(uefacılar yarışa önde başlıyor bir nevi).yani 11 finalden 4ünü almaları kaliteyi gösteriyor.

Lev Kom dedi ki...

Kaliteden ziyade hak meselesinin önemli olduğunu düşünüyorum, emek verdiğin bir şeye başkasının tepeden inmesi beni rahatsız ediyor. Dediğiniz gibi daha az takımla bile gelmeleri yetiyor. Son iki kupayı da ŞL kökenlilerin aldığını unutmamak lazım. Kalite konusunda sizinle görüşlerim paralel ama içimi yaralıyor bu durum. Birazdan 18 ay önce yazdığım bir şeyi sizin için yükleyeceğim bloga.

Related Posts with Thumbnails