31 Ağustos 2010 Salı

Yin and Yang Boys ya da Avrupa Kupalarında Yenilmeden Şampiyonluk İhtimali



Kupa 1’den Avrupa Ligi’ne aktarılan 8 takıma rağmen oranın en düşük kaldığı organizasyonun Avrupa Ligi (UEFA Kupası) olması bu organizasyonun “denk güçlerin mücadelesi” (en sonunda bu ifadeyi kullanabildim!) şeklinde geçmesi olarak yorumlanabilir ama pek öyle değil.  Bu aktarım artık mağlubiyet bazında olmasa bile kupa kazanımı açısından dengeleri bozmuştur.

Kupa Galipleri Kupası her 3.25 sezonda bir namağlup çıkartıyordu. Şaşırdığım sonuç ise Kupa 1’de UEFA Kupası’ndan daha sık namağlup şampiyona rastlamamdı. Kupa 1’de her 4.23 sezonda bir yenilmez belirirken Avrupa Ligi (UEFA Kupası)'nde her 5.57 sezonda bir namağlup şampiyon görüyoruz.

OLASILIKLAR
Şampiyonlar Ligi’ne grup aşamasında giren bir takımın mağlup olmadan şampiyonluğu kazanma olasılığı milyonda 5138, Avrupa Ligi’ne gruptan başlayan bir takımınsa mağlubiyetsiz şampiyonluk kazanma olasılığı milyonda 2283, Şampiyonlar Ligi’ni 3. bitiren takımların Avrupa Ligi’nde yenilmeden şampiyonluğa ulaşma olasılığı milyonda 26012, Avrupa Ligi 1. (ön) elemeden gelip şampiyonluğa kayıpsız ulaşmak ise milyonda 89 (sayısal lotonun milyonda 0.07 olduğunu belirtelim) gibi bir olasılığa sahip. 23 maçın hepsini kazanmak ihtimali ise trilyonda 10 …
.
Kupa 1’den Avrupa Ligi’ne aktarılan 8 takıma rağmen oranın en düşük kaldığı organizasyonun Avrupa Ligi (UEFA Kupası) olması bu organizasyonun “denk güçlerin mücadelesi” (en sonunda bu ifadeyi kullanabildim!) şeklinde geçmesi olarak yorumlanabilir ama pek öyle değil.  Bu aktarım artık mağlubiyet bazında olmasa bile kupa kazanımı açısından dengeleri bozmuştur. Bakınız...
Doğal olarak yukarıdakilerin hepsi matematik işi ve biz bunu biraz hayatlaştıralım…
Şimdi size soruyorum Avrupa Ligi’nin en alt kademesinden yani 1.  (ön) eleme turundan gelen bir takım en fazla kaç kez mağlup olarak Avrupa’nın ikinci büyük kupasını alabilir?
Her şey denk geldiği takdirde bir takım tam 11 kez mağlup olsa bile bu kupayı alabilir. Takımımızın ismi MÇM (Hollanda takımları gibi olsa da aslı Muzaffer, Çağrı ve Mustafa). MÇM gruplara kalmadan önce 4 tur oynamak zorunda evindeki bütün maçları 3-0 kazanırken deplasmanda 3-1 kaybederek gruplara kalıyor. Q grubuna düşerler, bütün takımlar evlerindeki maçlarda üçer gol atarak galip geliyorlar ve herkesin 9 puanı oluyor MÇM dışarıda mağlup olduğu maçlarda yine birer gol atıyor ve 3 mağlubiyetle gruptan çıkıyor. Sonrasında yine (ön) eleme turuna benzer sonuç oynayarak sırasıyla son 32, son 16, çeyrek final, yarı final maçlarını geçiyor(3-0, 1-3)…
Toplayın ne yapar!  11 mağlubiyet…
Zaten bu kadar belayla gelmiş gerçek Yin and Yang Boys’u kimse engelleyemez…
Biz birinci paragrafta olasılıklardan bahsettik ya örneklem olarak “Avrupa Ligi 1. elemeden gelip şampiyonluğa kayıpsız ulaşmak ise milyonda 89”’u alacağız. Bunun kağıt üzerinde kaldığını söyleyebiliriz. Aslıysa iki olasılık arasında sonsuz bir sayı kümesinde yer almaktadır. Yani milyonda 89 ile trilyonda 10 arasında herhangi bir değer… Sayısal lotodan bile düşük olabilir ihtimal…Hayat bu arada kalan bir şeydir…



Yenilmez liginde ilk 3 takım
1-Milan
2-Ajax
3-Manchester United

Yenilmez liginde ilk 3 ülke
1-İngiltere
2-İtalya
3-Hollanda



Tam 55 kupa sahibini bulmuştur. Yenilmeden kazanılan kupa sayısı 13. %23.63’lük bir başarı sağlanmış böylece her 4.08 sezonda bir tane namağlup şampiyona denk geliyoruz.


Tam 39 kupa sahibini bulmuştur. Yenilmeden kazanılan kupa sayısı 7. %17.94’lük bir başarı sağlanmış böylece her 5.28 sezonda bir tane namağlup şampiyona denk geliyoruz.

Tam 39 kupa sahibini bulmuştur. Yenilmeden kazanılan kupa sayısı 7. %17.94’lük bir başarı sağlanmış böylece her 5.28 sezonda bir tane namağlup şampiyona denk geliyoruz.






2 yorum:

sukullaci dedi ki...

demezsem ölürüm:

40 yapar!

Lev Kom dedi ki...

ben kendimi zor tuttum :)

Related Posts with Thumbnails